Caribe Magazine

Carib Magazine is de toonaangevende aanbieder van kwalitatief Nederlands nieuws in het Engels voor een internationaal publiek.

Waarom is het kijken naar sport tegenwoordig voor velen een van de belangrijkste bronnen van vermaak geworden?

Sport kijken was al populair, zeker in Nederland. Niet voor niets zendt de NOS uit nostalgie nog ieder jaar de oudere Elfstedentochten uit en zitten we massaal gekluisterd aan de buis als de helden van Oranje een wedstrijd spelen. Maar wat is toch die aantrekkingskracht van sport en waarom wordt het in deze digitale wereld met on demand televisie kijken nog altijd populairder om sporten te kijken?

Sport kijken populair door gebruik van tweede scherm

Sport kijken was vroeger een sociaal gebeuren en nog altijd kijken we maar wat graag de voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal in de kroeg of bij vrienden thuis. Toch heeft het tweede scherm ook andere sporten een nieuwe dimensie gegeven behalve het bekijken van je sporthelden op een beeldscherm. Zo is het bijvoorbeeld bijzonder populair om tijdens een voetbalwedstrijd ook te tweeten of updates te volgen van experts. Met name bij wielrennen zien we dit vaak terug, omdat er zoveel gebeurt op de weg dat je niet eens ziet. Ook het bijhouden van scores op andere velden op je telefoon of gemiste goals snel terugkijken via een speciale app.

Live wedden op sporten

Steeds vaker kun je ook live wedden op wedstrijden van je favoriete club of sport. Dat betekent dat je niet vooral voorspelt wie er zal winnen, maar pas als bijvoorbeeld de aftrap heeft plaatsgevonden en je na een tijdje hebt kunnen bepalen wat de vorm van de teams zal zijn. Op die manier kun je beter bepalen wie aan de winnende hand is dan vooraf. Live wedden op sport geeft daarmee een nieuwe dimensie aan de ervaring van de wedstrijd.

READ  Leidt de sluiting van winkels in Nederland tot de komst van klanten bij grenswinkels?

De aantrekkingskracht van sport

Sport heeft een enorme aantrekkingskracht op mensen. In Nederland bezoekt 40 procent van de mensen minimaal eenmaal paar jaar een sportevenement en 65% van de Nederlanders kijkt naar sport op televisie, blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut. We kijken graag sport omdat het een emotionele rollercoaster is waarin je helemaal op kunt gaan. Ook is het een zwart-witte wereld waarin kleine beslissingen consequenties kunnen hebben. Dat is anders dan in het dagelijks leven, denken deskundigen, omdat de consequenties van onze beslissingen veel minder duidelijke impact hebben dan wel of niet een penalty geven of die vreemde wissel van een coach. Dat maakt sport zo mooi om naar te kijken denken ze.

De toekomst van sport kijken

Met de komst van on demand tv kijken, live wedden en abonnementen is de toekomst van sport kijken steeds digitaler geworden. Er zijn net als al jaren het geval is in landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk ook speciale betaalzenders om bijvoorbeeld buitenlands voetbal of de Eredivisie te kijken. Op dit moment zijn sporten op betaalzenders zo populair dat zelfs de grote streamingdienst Netflix erover denkt om live sporten aan te kopen. Iets waar ze zich voorheen altijd afzijdig van hebben gehouden. De toekomst van sport kijken ligt dus net als al ons andere kijkgedrag bij het bekijken van streams en niet meer zozeer live op de televisie.