Nieuwsbrief

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.colofoncontactadverteerdersabonnement

Broodje bara, Surinaams-Hindoestaanse snack Afdrukken E-mail
Geschreven door Yvette Cramer   
Friday 23 January 2009
broodjebara1.jpgOp het Caribische paviljoen van de afgelopen Vakantiebeurs, kon je onder andere genieten van Surinaamse snacks. Natuurlijk ontbrak het bekende broodje pom niet op het menu. Ik probeerde op aanraden van de vriendelijke dames een broodje bara kip. Een broodje bara? Wat is dat?
‘Nou, een soort gefrituurd deeg met iets ertussen, bijvoorbeeld kip.’
Heeft u er dan ook het recept van?
Twinkelende ogen. ‘Kijk maar op internet!’
Ik kreeg een warm, gekruid broodje, rond van vorm voorgeschoteld, belegd met warme kippastei. Een smakelijk alternatief voor een stevige lunch. Bara blijkt een gefrituurde beignet te zijn uit de Hindoestaanse keuken. De beignet wordt gemaakt van een soort erwten ofwel oerdie (urdi). Dit zijn peulvruchten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Er bestaan verschillende soorten oerdi, en voor bara is volgens insiders zwarte oerdi nodig, de gele erwten worden gebruikt voor andere beignets.
Ik blijk een hele luxe bara te hebben verorberd. Meestal wordt het broodje als voorgerecht of als hapje tussendoor gegeten, liefst alleen met een chutney (mango)! Op internet vond ik twee recepten om bara te maken en in het onvolprezen kookboek 'De avontuurlijke Surinaamse keuken' van Arun SwamiPersaud en Faisel Rajjab staat eenzelfde soort recept. Ze verschillen op details van elkaar.

Wat heb je nodig: 
1 knoflookteentje
halve ui, gesnipperd
100 gram erwten besan of oerdi-dal (bij de Hindoestaanse toko) 
halve rode peper
1 eetlepel komijn (jeera) 
3 grote tajerbladen of selderij
300 gram zelfrijzend bakmeel 
150 tot 250 ml. water 
snufje zout 
Olie om in te frituren

Bereiden
Week de oerdi ten minste een nacht in water en maal de erwten in een keukenmachine fijn. Maal de knoflook, ui en peper fijn in een vijzel. Rooster de komijnzaadjes in een droge koekenpan en wrijf ze even in een vijzel. Was de tajer of de selderij. Haal de steeltjes van de tajerbladen, dep de groente droog en snij in dunne repen.
Voeg het mengsel van knoflook, peper en ui bij de gemalen oerdi. Meng vervolgens tajerblad/selderij en komijnzaad doorheen. Daarna het zelfrijzend bakmeel erdoorheen kneden. Breng eventueel op smaak met wat zout.
Voeg aan dit kneedsel water toe tot er een zacht en luchtig deeg ontstaat. Dek af en laat het deeg minimaal 2 uur op een warme plek rijzen (voor een beter resultaat kun je het deeg èèn nacht laten rijzen).
Vorm met vochtige handen van het deeg balletjes ter grootte van een groot ei, en druk de balletjes vervolgens plat. Zorg dat ze ongeveer tien centimeter doorsnee hebben en druk in het midden een kuiltje.
Verhit de olie in een bakpan of wok en frituur de bara daarin aan beide zijden in enkele minuten goudbruin. Laat de beignets uitlekken op keukenpapier. De bara zijn zo te eten, met wat (mango) chutney, sambal, of zelfs kip.

Bronnen: Surinaamse eten, Surinaamse Keuken.web-log, www.surinaamsekeuken.com  
 
< Vorige   Volgende >